There was an error in this gadget

Wednesday, 27 February 2013

~pelik tapi benar~



.

Assalamualaikum>>hye..

entry kali ni cik ani nak share photo je..hehe...
lelaki boleh gigit hidung dia sendiri..

jeng2..!!!














                                                 

Tuesday, 26 February 2013

~CARA BERHENTI MEROKOK CARA ISLAM~

Assalamualaikum..>>hye..

semoga semua yang sedang membaca entry ni di cucuri barakah Allah S.W.T..
ok..hari ni cik ani nak tulis short entry.hehehe..pasal cara berhenti merokok cara islam..
pagi isnin yang lepas,cik ani tengok  tanya lah ustaz TV9..
tajuk pagi tu:: Kebersihan

ada satu soalan..::"ustaz,bagaiman nak menghilangkan ketagihan rokok dan dadah??"

ni jawapan ustaz tu::sewaktu saya bertugas di pusat permulihan dulu....
kalu dadah kami bagi minum cuka kurma..tapi tak bg dah dadah walaupun dalam dos yang sikit..
sebabnya..Rasulullah ada bersabda,yang bermaksud::

                SEBAIK-BAIK KUAH ADALAH CUKA

seterusnya,kalau ketagihan rokok,cara nya,,guna kayu sugi..kemam dan gigit..
sebabnya kayu sugi ada flourida semulajadi yang menyebabkan lidah seseorang akan berasa pahit apabila merokok dan secara tidak langsung akan mengurangkan keinginan untuk menghisap rokok..:)

rasanya..ni je perkongsian untuk entry ni..hehe..:)
semoga bertambah ilmu kita...

:::HIDUP DAN MATI KU DALAM ISLAM:::
insyaAllah









Sunday, 24 February 2013

{ada apa di SMP negeri 5 Bandung}




Assalamualaikum..>>hye..

entry kali ni cik ani nak share photo je..hehe..
kalu tak suka maaf..ni program yang cik ani join masa form4,,cik ani ke SMP negeri 5,Bandung,Indonesia>>


sekitar SMP NEGERI 5

Bangunan utama
Dataran

Dalam Dewan
menyambut kedatangan kami


persembahan angklung
tarian ...
nama dia salsa nabila
ni macam musikal..ada drama sikit
salsa..yang menari tadi
dia antara anak seni dalam sekolah tu..


tarian tradisional jawa


gelanggang


ni medal SMP tu..







yang ni je kowt untuk entry kali ni..maaf kalu ada yang tak suka..Btw,,memang best gi sana..ni belom shopping lagiii..hehe..
masa nak balik tu,nk naik flight,,disebabkan sakan shopping,sampai kami semua kene tambah duit sebab terlebih timbang barang kami...:)
Alhamdulillah..semua baik hati dan kami semua bekerjasama..
tak dilupakan kepada ibu Faris,yang turut membantu>>ibu Faris kerje kat Air Asia..(diskaun sikit la)..haha..

~memang best Bandung~
ada rezeki,,boleh pergi lagi..InsyaAllah..

~nice moment~

Assalamualaikum>>hye...

apa khabar semua.??hari ni cik ani tiba2 rasa rindu kenangan lama.hehe..
pergi bandung ngan kawan2 & cikgu...best sangat..
seminggu kat sana rasa sekejap sangat...btw,thanks a lot kepada sekolah kerana telah pilih cik ani untuk join dalam program mobiliti ke bandung..

kami pergi 15 orang,,cikgu 3 dan pemandu pelancong(sorry lupa nama)hehe



cikgu yang pergi.:::cikgu syahirul
                          :::cikgu Khairiah
                          :::cikgu Melissa

kami check in kat hotel Aston Braga
ni bilk cik ani,suaidah,aimi,,semalaman je stay kat hotel ni.
esok nye dah dibahagikan kepasa host parent




      ni semua yang pergi..tapi dalam gambar ni MD xde
                                                             




                                          
                           faratika,cik ani,aimi,suaidah..
                Aston Braga






ni semua girls yang pergi..:)


mula2 sampai SMP 5 Bandung


ni masa pembahagian host parents..
cik ani yang pakai beg hijau
buddy cik ani(sebelah tu)
Dinda Khairunnisa


ni lah mak angkat cik ani dan buddy cik ani..
terkedu sekejap..
tak tahu nak intro camne..hehe



cik ani dan Dinda..
ada iras tak muka kami??hehe



ni wayang golek(wayang kulit)
tapi tak ingat la dekat mana..hehe
best ar...:)
3 jam show..
macam2 ad...




ni pasangan pengacara majlis


ni persembahan..tarian dan angklung

tarian burung merak..comey2 semua


ni lah alat muzik angklung..banyak sangat..
best sangat waktu dia mainkan melody

ni nak abis dah..lepas tu
pengacara panggil suh menari semua..


cik ani dengan penari tu..
semangat giler dia menari dan main angklung,,hehe
sama tak muka kami..:P


ni kat muzium merdeka..
tengok belakang...(sukarnoe)
huhu..banyak lah jugak cik ani tahu
sejarah indonesia nak dapatkan kemerdekaan..:)
haha..


~sekitar muzium~
papan maklumat

ni ukiran pemimpin dalam muzium tu





~apa ni!!!~


Assalamualaikum>>hye

tengok tajuk entry cik ani... tak tahu la ni tarian jenis ap?? tak senonoh langsung,,,
seorang menari,,pastu sampai satu part tu,ramai2 menari..
tak de function la menari tarian tu..
seriously....tak senonoh..!!!

ni lah penerangan tentang Harlem shake..





tengok lah video tak senonoh ni!!!
kenapa lah....semakin merebak di Malaysia(negara islam)



~First Drive~

Assalamualaikum>>hye...

Hari ni best sangat,,,;)..
pengalaman pertama dalam hidup cik ani..
untuk pengetahuan..huhu..cik ani da dapat lesen L..so,da start belajar moto dan kereta..

moto tak pe lah kan..hari-hari bawak..ambik adik dari sekolah,,gi kelas alquran,kedai,masjid,boleh katakan tiap-tiap petang lah cik ani pusing2,,hehe..
hari ni first time cik ani bawak kereta..mula2 tu memang tersangat kekok lah kan..haha..
haha..macam biasa..asyik mati je kereta tu..hampir  setengah jam belajar,baru faham betul2..hehe..
lama kan??

by the way,seriously memang best bawak kereta..hehe..Test JPJ cik ani lambat agi..27.3.2013
harap semua berjalan lancar..:)

boleh jalan2 dah dapat lesen P nanty..hehe
harap..semua berjalan dengan lancar..pass..A+.hehe
cuak nye la..haha..releks la..:)..cool
macam ni la..releks je..:)..smile always..

Saturday, 23 February 2013

~aurat~


Assalamualaikum>>hye..


Mood cik ani::berdakwah..


~sampaikan oleh mu walaupun satu ayat~bersama-sama menuju kejalan Allah>>

Allah sentiasa menghampiri hambanya yang cuba membantu jalan nya...


Allah subhanahu wa Ta'ala says:
Take one step towards. Me, 
I will take ten steps towards you...
Walk towards me,
I will run towards you..:)


#santai#  hayati#


si seksi : hey apesal u all pkai kain labuh bangat sik ?? u all nie myempitkan fesyen tawww .. eeee tak fhm i ..





● si cute : sbb nie prntah agama islam kak yg slim lg cute .. inilah fesyen kami .. we all bangga dgn pkaian nie taw kak mucuk ..


si seksi : eh u all tak panas k ?? u all kn thu dunia mkin hr mkin panas .. eeuuuu rimas i tgk .. kdg2 kesian dgn u all nie terpaksa pkai sedagkn islam tak memaksa okeyyy ..


● si cute : it sokey kak .. panas dunia nie mrupakn 1 ibadah krn kami bersabar .. mudah2 kt syurga nt kami 'sejuk' .. kdg2 yg wajib itu adakala bersifat memaksa krn kami nk syurga ..



si seksi : u all tak malu k ?? pkaian u all tu ktgglan zaman tw .. tgk mcm i nie .. fesyen terkini okeyyy .. smua org suke kt i .. i jd rebutan tw ..


● si cute : sbnrnye pkaian kami nie mnuju era moden .. smkin maju era ini .. smkin tertutp pkaian mnutupi tubh kami .. sedagkn pkaian akak yg cute tu smkin terbuke smkin mundur .. krn org zaman jahiliyyah dahulu 'kkurgan' kain .. so smkin terbuka pakaian akak .. smkin mundur lh akak krn binatg sdri tidak berpakaian ..


si seksi : ehh u all i mtk diri dulu (sentapp) .. i ad metting okeyy .. see u next time bubyeee (jalan tergelek2) ..


● si cute : smoga akak jumpe jwpn nya nanti .. jgn lupe nanti join geng kami #teamhijrah (**,)

p/s : leps nie jom tutp aurat dgn smpurna .. jgn fikr pkai selendag biasa tu dh tertutp aurat wlpn bbaju tshet n sluo ketat .. kne pndai beze antara TUTUP dgn BALUT .. peace no war !!

~senang Hati~

Assalamualaikum>>>hye..

hari ni,,cik ani rasa bad mood sikit...entah lah kenapa..tak tahu punca dan sebab musabab nye,,haha.
cik ani layan lah fb dengan membaca news feed and like je status orang,,hehe..tiba-tiba jumpa ayat ni..


~petua senang hati~

1.Latih hati sentiasa bersangka baik terutama nya dengan Allah...
2.Latih hati sentiasa ingat bahawa Allah akan membalas setiap kebaikan yang kita lakukan
3.Latih hati sentiasa bergantung dengan Allah dan tidak berharap dengan manusia
4.Latih hati sentiasa bersyukur dengan nikmat Allah
5.Latih hati sentiasa memaafkan orang lain dan sentiasa memohon keampunan dari Allah


~semoga entry ni bermanfaat untuk cik ani dan para pembaca~

:::hidup dan mati ku kerana Allah:::

Friday, 22 February 2013

Zaman Junior

Assalamualaikum>>hye..

"assalamualaikum,tak jawab dosa,jawab sayang"
pernah dengar tak tagline ni..huhu...siapa lagi kalu bukan Maria Elena..:)
cik ani suka tengok video dia dan blog dia..

How it became??

bila cik ani tengok video ni cik ani tiba-tiba teringat zaman junior cik ani..:)
biasalah bila duk asrama,,zaman junior zaman menimba pengalaman,,huhu..
ada satu pengalam yang cik ani tak kan lupa kan,,hehe

waktu form 1,,masing2 comey lagi..(bukan perasan)
lepas habis prep malam..cik ani dan kawan2 pergi lah DEMA(dewan Makan) untuk makan malam sebelum tidor..
DEMA sekolah cik ani tu tak de la besar sangat dan selang antara bahagian laki dan perempuan pown tak jauh sangat..
masa ambik makan tu kan,,ada lah abang senior yang comey ni panggil2 kawan cik ani dan termasuk la cik ani..huhu..
kitaorang wat tak layan dan malu2 la konon kan,,,:)
ambik lah tempat duduk macam biasa...bila lama sikit duduk tu..geng2 abang tadi duduk tak jauh dari kami...entah kenapa lah..waktu tu,,dia panggil..kitaorang wat tak dengar sambil gelak2..boleh pulak,,dengan kejam nye dia baling roti..terkenalah kepala cik ani...adoi

Malu sangat waktu tu..semua orang tengok..cik ani bangun dan terus berlalu pergi..hampir seminggu tak masuk dema lepas prep malam...hahaha..
kalu jumpa ngan abang tu mesty dia senyum sinis...kurang asam<<

tu lah pengalam yang memalukan +menyakitkan hati..

lepas tu,,hujung tahun waktu cuti sekolah..ada jemputan kenduri untuk parent cik ani..parent cik ani ajak la kitaorang semua ke kenduri tu..
pergi la dengan rasa berat lah jugak:)

waktu kat kenduri tu:::

"macam kenal budak ni"???ke pelanduk dua serupa...cik ani rasa ni lah senior yang baling roti ari tu..haha
cik ani berani kan diri tanya "{kenal saya tak}??...dia sengih,,haha..sah!!memang betul...
rupa-rupanya parent dia tuan rumah & rapat ngan parent cik ani...
parents dia cakap..

"aik,,kenal ke anak aunty yang nakal ni"

cik ani dengan pantas nya jawab<<kenal lah aunty,,baik sangat kat sekolah ni...femes sangat kat budak2 junior,,,senir yang baik,,<<
dia boleh senyum kambing kat situ...nasib baik cik ani tak cerita kat parent dia..

#tapi cik ani cerita kat parent cik ani#diorang gelak jew...senior tu pown sekarang dah abis degree..:)
:::senior yang comey  ^_^



Thursday, 21 February 2013

~ustaz Azhar Idrus~

ASSALAMUALAIKUM>>>

apa khabar semua??
hari ni cik ani nak ajak semua dengar ceramah ustaz  Azhar Idrus...

"orang yang bijak mengetahui kelemahan diri"

video ni cukup simple>>tapi padat ngan ilmu....:)

Wednesday, 20 February 2013

~pengajaran~

Assalamualaikum...hye..

apa khabar semua??:)

Hari ni cik ani nak tulis entry pasal cerita yang cik ani dengar hari ini..
hari ini hari rabu,,kat masjid ada kuliah muslimat pukul 8.30 pagi..
disebabkan tak de kerje dan dengan niat nak tambah ilmu..cik ani pown join la kuliah bersama umi tercinta...

ustazah yang cantik tu nama dia ustazah Ros..teringat pulak kat ustazah syariah cik ani..:)

ustazah tu cerita,,cerita sebenar:::

tahun 2007..ada seorang perempuan ni,,jemaah Malaysia ni,meninggal kat mekah..
jadi,,orang2 sibuk lah mengeruskan jenazah..

bila liang lahad siap digali..dalam tu ada ular hitam besar..
atas inisiatif,cari lah tanah lain untuk gali..tapi ada jugak ular hitam yang besar dalam tu..
orang2 yang gali kubur tu ambik keputusan untuk mengeluarkan je ular tu..
yang ajaib nye...ular tu tak melawan pown bila orang alih kan...
lepas siap kebumi semua...dengan sepantas kilat,,ular yang dikeluarkan dengan cepat nye menyusur masuk kedalam kubur perempuan tu tadi...
pastu..orang yang berhampiran debgan kubur tu,dengar macam ada pokok kayu yang patah..seolah-olah,,ular tersebut membelit badan jenazah tersebut sehingga patah tulang nye...

huh!!!>>
nak tahu kenapa??
ada syeikh seorang kat situ cakap..
"lihat lah,,ni lah tanda2 orang melewat-lewatkan solat"

~mari lah kita bersama-sama mengambil iktibar dari cerita ini~
takut lah azab Allah S.W.T

:::hidup dan mati ku kerana Allah"

marilah membantu jalan Allah..

>>>peringatan untuk cik ani juga<<<



Tuesday, 19 February 2013

~my beloved sister~

Assalamualaikum,,hye...

hari ini cik ani  nak mencoret tentang adik cik ani yang comey sangat..
actually dalam family cik ani,,cik ani ada enam orang adik beradik termasuk lah cik ani,,,
empat lelaki dan dua perempuan...
cik ani sangat rapat dengan adik perempuan cik ani,,maklum lah dia seorang je perempuan..
dia sangat memahami dan sangat penyabar dengan cik ani yang cepat sangat naik angin..

semua rahsia kami share..
sebelum tidur,,mesty share problem..
everything happen kat cik ani mesty dia tahu,,macam tu la sebalik nye..:)

Hari ni cik ani sedih sangat tentang sesuatu,,dia berjaya pujuk cuk ani...

thanks adikku yang comey..

love you so much..



tu lah adik cik ani yang comey...





Monday, 18 February 2013

WANITA HIASAN DUNIA

 
ASSALAMUALAIKUM..
 entry kali ni ci ani bawakan sekeping gambar yang mempunyai banyak pesanan..
un tuk diri sendiri jugak..
mari lah bermuhasabah..

especially for muslimah..
walaupun kita tak mampu menjadi seorang yang solehah dan muslimah sejati...
cuba lah sedaya mungkin..Allah sentiasa membantu...

Allah bersam-sama orang yang hampir kepada nya dan mencari jalan sebenar...:)

"Hidup dan mati ku sebagai seorang muslimah yang bertakwa"





~perkenalan yang sementara~

Assalamualaikum..

Hari ini cik ani nak share pasal perkenalan sementara dalam hidup cik Ani mengenai seseorang...:)

apa perasaan korang jika seseorang datang menyapa hati tapi dalam sekelip mata menghilang begitu sahaja..??

okay lah..cik ani teruskan mencoret...:)

masa cik ani form3,abis pmr..rasa macam happy sangat lah..:)
biasalah merdeka sementara..
dijadikan cerita,,ada kawan cik ani ni sorang..bawak handset..huhu..hostel xboleh bawak sebenarnya..
dia bagi lah no kat cik ani..disebabkan gatai tangan..cik ani pown msg la...:)
dan perkanalan kami berlanjutan hampir 2 tahun(tak sampai kowt)..
seriously,,first time jumpa lelaki macam tu..budak tahfiz kata kan..kadang-kadang rasa diri ini tidak layak berkawan dengan orang sebaik dia..

banyak yang dia dah kongsi ilmu ngan cik ani..banyak yang cik ani tahu daripada dia..cik ani memang suka berkawan dengan dia...:)

cik ani amat berharap moga persahabatan kami berkekalan..sepanjang perkenalan dan persahabatan kami pown,,sepatah pown tidak melibatkan hati dan perasaan...alhamdulillah..
cik ani faham..memang dia sangat menjaga iman nya..

tapi,,biasalah..dia diejek oleh sahabat2 tahfiz berhubungan dengan cik ani..apalagi...panas lah dia..dan cik ani mula merasakan jarak dalam persahabatan kami..mula2 okay+faham dengan situasi dia..tapi agak melampau lah kan kalau dia memburukkan cik ani kat kawan2 dia dengan mengataka..

"perempuan tu je beria sangat ngan contact dengan aku"

how dare you..:)!!

tapi dia mintak maaf semula..lepas kejadian tu kami tetap berkawan tapi rasa jurang tu,,dia makin menjauh diri..takkan la cik ani pulak nk beria kan..huhu..:malu sikit:haha

spm is over:::

aik..dia lama betul tak contact..faham budak menghafal alquran...
tapi2 cik ani dapat berita,,dia dah bertunang,,sedih tak terkata hati ini..
terkedu pown ada...
mungkin da sampai jodoh dia..

kepada rakan2 dia yang lain terima kasih atas segala berita..anda semua cik ani percaya..
cik ani pown tak sure,,cik ani ada perasaan tak kat dia...:)

btw,,memang tak dinafikan dia baik + alim +sopan +menghormati wanita..

bertuah sapa dapat awak

segala ilmu yang awak pernah share ngan saya..thanks a lot..alhamdulillah saya dapat terima..perkenalan kita sampai disini sahaja,,


Thursday, 14 February 2013

Don't judge a book by it's cover


Assalamualaikum...

Entry hari ini mengenai pepatah english."don't judge a book by its cover"
kita kena betul-betul akui bahawa boleh pakai lah pepatah ni.

masa cik ani pergi kursus KPP baru-baru ni,cik ani ada terperasan seorang akak yang stylish gler lah..
tak sempat nak bergambar..
Fuh!!nampak macam sombong dan bajet bagus je..

Jahat nye mulut,,huhu...
nampak macam peramah tapi macam nak semua orang dengar jer celoteh dia..
cik ani tak layan lah sebab masa tu ramai org lagi pastu dia pown ada kawan ..:)
kalau terpandang,,senyum je kat dia..hehe..senyum tak perlu kata apa-apa..

habis kursus KPP 5 Jam..yehh!!pulang ke rumah..

akak tu terus je hilang dalam fikiran...:)

lepas cik ani lulus statik dengan cemerlang la konon..cik ani terus ambik kelas amali kereta 6 jam...
3 jam teori,3 jam amali..

masa dengan ceramah..pandang2 belakang,,aik,,macam kenal..akak tu lagi..heeeh..ada jodoh rupanya..
petang masa nak cop jari tu,dia introduce la diri dia..abis study lah rupa nya...
LIMKOKWING UNIVERSITY..ambik mass comm..lah,,patut lah peramah semacam....:)
student mass com rupenya..
wah..menarik lah akak ni..
nak balik tu dia mintak lah bb pin and no telefon..disebabkan nak rushing,,aku ambik no dia tanpa di save lah...


Kursus amali moto seterusnya,alhamdulillah jumpe dia lagi..:)
terus ambik balik no fon and ambik terus bb pin..
akak ni memang berknowledge la..suke bercakap dengan dia..macam2 cik ani baru tahu daripada dia..
banyak jugak tips pakai phone blackberry ni dia kongsi..alhamdulillah,,makin seronok penggunaan bb ku..no limited user...huhu
Thanks akak..

pesanan daripada akak tu..
dalam hidup...":be mature,just follow the flow"..

thanks a lot akak  yang comel..
sekarang dia berkerja di  bank BSN putrajaya...

WISH YOU BEST OF LUCK...

betul lah kan...:)
don't judge a book by its cover..:)


Tuesday, 12 February 2013

~Aku Player Hockey~

Assalamualaikum...

sebenarnya..tak de idea untuk post entry hari ini tapi terlintas untik post tajuk ni...

actually,aku dapat proposal la konon untuk train player hockey kat sekolah adik aku..
mula tu,teragak-agak jugak..

tapi bila fikir balik..daripada menternak lemak dirumah..
lebih elok lah berkongsi skill yang ada untuk memajukan sukan sekolah dan negara...:)

temapat yang aku dapat untuk train player2 ni adalah kat padang rumput biasa saja..
huhu

okay la tu kan...

:)




hope aku fit lagi la...

~wish me best of luck~