There was an error in this gadget

Saturday, 16 March 2013

Good Listener

Assalamualaikum>>hye..
hari ni cik ani nak bagi tips..ceh,,macam hebat je kan..huhu
setiap orang akan ada tempat untuk meluahkan perasaan..tapi mungkin tak semua boleh dikongsikan..
macam cik ani,cik ani lagi suka menjadi pendengar yang baik,daripada meluahkan suruh orang dengar..
cik ani rasa cik ani pendergar yang setia..~perasan*

tips untuk jadi pendengar yang setia

1.Dengar apa yamg ingin disampaikan
ok,nak jadi pendengar yang baik bukan mudah,,kena ada cara jugak kan..jangan kita memaksa supaya orang cerita..tunggu apa yang dia nak cerita..kalau memaksa nampak macam kita terlalu beria..ingat!!kita pendebgar,biar dia selesa dengan kita

2.Eye contact
yang ini penting..jaga eyes contact supaya dia rasa kita betul2 nak dengar masalah dia or cerita dia tu..

3.Jangan banyak tanya
nak jadi pendengar yang baik,tanya boleh tapi jangan terlalu banyak,,nanty orang tua akan rasa serabut..
lagipown,biar je ap yang dia nak cerita..tapi jangan la senyap je,bagi respon yang sederhana supaya dia rasa dihargai..

4.respon yang lebih
yang ni bahaya..kalau nak jadi pendengar yang baik,jangan lah dia stop sekejap kita terus cerita pasal kita pulak..contohnye.."awak tak pe la,saya kan lagi teruk pada awk"..kita nak dengar atau dia yang dengar cerita kita..faham lah disitu..

5.Riak muka
kalau kita rasa macam tak suka yang dia cerita,senyum je,,tak susah kan..jangan sesekali buat riak muka yang mintak pelempang dan yang menyakitkan hati..


cik ani rasa cukup enty short word kali ni..panjang lah pulak..tapi puas hati..kepada yang tak suka entry ni maaf,,ni semua berdasarkan pengalaman..

Faham lah situasi orang untuk orang memahami kita...

Hormat lah orang,untuk kita dihormati..

mintak maaf salah silap~hanya mampu menaip apa yang terlintas difikiran ini,,,hasrat hati untuk menjadi seorang yang memberi manfaat kepada orang lain..:D




Friday, 15 March 2013

Assalamualaikum...>>hye.. salam satu Malaysia..
hari ni cik ani nak bawak satu ayat...


"setiap orang ada kisah tersendiri"

cik ani seorang kawan..sekarang baru rapat semula lepas ambik lesen sama-sama..
dia baik..tak cara hal orang,pendiam dan menyenangkan hati lah..
dulu masa upsr lain kelas tapi bertegur la jugak..
hari ni ada test QTI dia pown sekali jugak..:)
cik ani baru tahu yang dia berhenti sekolah form 3..tak ambik PMR..

kenapa sebenarnya??

dia cakap...nama dia dalam calon PMR tak ada..

dia sebenarnya sekolah kampung dekat ngan tok dia 2 tahun..lepas tok dia meninggal baru dia balik duk ngan parent dia balik...kesian kan..

cik ani tanya lagi..

kenapa jadi macam tu??apa sebabnya...??

pengetua sekolah lama dia tak register pown nama dia dalam sekolah tu dan system pmr..dia da jumpa pengetua direct tapi macam tak dilayan..
pengetua sekolah baru tak boleh la nk buat apa2 kan..\

kesian kat dia..dia pandai la jugak..:)
dah nasib dia..dia malas dah cara hal ni..jawapan dia..:)

kesian dia..wish you best of luck..:D

Wednesday, 13 March 2013

Assalamualaikum>>hye..

hari ni cik ani nak share sikit rasa hati..macam biasa hari Rabu cik ani akan pergi join umi cik ani ke masjid dengar tazkirah daripada ustazah ros.
alhamdulillah..
lepas habis tu,ustazah ada cerita pasal seorang paderi di Malaysia yang insaf
alhamdulillah Allah masih memberi hidayah kepada paderi tersebut..
baru cik ani tahu,kat Malaysia ni banyak jugak isu macam ni..
aik??!!terdetik dalam hati cik ani,kenapa nama negara islam tapi??semua macam di luluskan..
memang lah negara islam bebas memilih agama ,,tapi tak sepatutnya mahkamah meluluskan seorang islam murtad ke agama lain..


jom baca cerita ini~~


Nauzubillahiminzalik 

Cara untuk masuk Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor,Kedah,Kuala Lumpur angkat sumpah. 
Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar (sukar nak dikesan) Beliau beri penerangan kepada 

1. Polis Bukit Aman 
2. Pusat Islam (untuk menyedarkan umat Islam) Bila dibaca kitab tidak akan 
terpengaruh dengan Kristian ini. 

Seorang bekas paderi Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah, Batu Gajah) pernah menjadi paderi selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah berdakwah di dalam bahasa Inggeris. Beliau sebagai paderi dikenakan 4 syarat: Tidak boleh hisap rokok, tidak boleh 
minum arak, tidak boleh makan benda-benda berdarah, tidak boleh kahwin. Holywater dibawa dari Indonesia (Ketua paderi Indonesia) bapak Bruto yang menyediakan air ini. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen. Ketua paderi Kamaruddin Hj Ahmad Dalam pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian 
iaitu Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah 
tangan. 

PENGUMUMAN HARAP DISAMPAIKAN KPD ORANG ISLAM KITA 
Sabda Rasulullah SAW: "Sebarkanlah walau satu ayat pun. Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." 

Mengikut rekod Jabatan Agama Islam, Selangor merupakan kawasan yg paling ramai mempunyai penduduk Melayu Islam yg bertukar agama, bukan sahaja kepada Kristian, tetapi juga kepada agama lain seperti Hindu. Keduanya,kawasan Kuala Lumpur dan diikuti dengan Pulau Pinang. Sejumlah kecil kes murtad juga terdapat di negeri-negeri lain. Yang menyedihkan, terdapat banyak kes-kes terbaru yg memb a b i tkan remaja belasan tahun. 

Pada minggu lepas, Jabatan Agama Islam telah berjaya menarik balik seorang remaja perempuan berusia 15 tahun yg bersekolah di sebuah sekolah di Puchong. Remaja ini telah menukar agama dan dilarikan untuk dikahwinkan dgn seorg yg berlainan agama. 

Di sebuah sekolah menengah di Pandan Jaya, 2 org remaja perempuan juga berjaya diselamatkan dari terus hanyut. Mengikut maklumat yg diterima dari 2 remaja ini, mereka selalu dibawa ke sebuah gereja (letaknya di tepi highway Cheras); diajar dan diKristiankan oleh dua orang paderi wanita berbangsa Melayu. Sisters tersebut masih berada di gereja tersebut. Remaja-remaja tersebut di atas sekarang berada di Ulu Yam untuk pemulihan 
akidah. 

Kalau kita semua boleh recall, pada beberapa tahun lepas, terdapat seorg paderi Melayu yg bernama Jamaluddin telah memurtadkan ramai Melayu di sebuah gereja di Bukit Gasing. Sekarang ini beliau telah kembali ke Malaysia setelah beberapa tahun berada di luar negara; dan dinaikkan pangkat menjadi seorang Bishop dan berjanji akan mengKristiankan lebih 
ramai warga Melayu di sini. 

Terdapat satu kes; recently; dimana seorang anak Tan Sri telah melahirkan seorg bayi di sebuah hospital di Penang. Para petugas di hospital tersebut membuat laporan kepada Jabatan Agama Islam setelah mencurigai sesuatu yg tidak kena sedang berlaku. Wanita tersebut hanya didatangi oleh sekumpulan yg pastinya bukan Islam. Malah wanita 
tersebut ingin menamakan bayi tersebut (dilihat dari borang pendaftaran kelahiran) dgn nama yg jelas bukan nama seorg penganut Islam. Jabatan Agama Islan dgn kerjasama Perkim telah berjaya membawa 'lari' wanita & bayi tersebut ke Selangor; dan ditempatkan buat masa ini di sebuah rumah kampung bersama-sama sebuah keluarga Islam. Walau bagaimanapun, keluarga ini sering didatangi dan dikacau oleh si'claimant' wanita tersebut. Wanita tersebut juga sedang dipulihkan. 

Di Kedah yg suatu ketika dahulu sibuk dengan Black Metal , kini terdapat kumpulan baru yg menamakan diri mereka J.I.T. @ Jgn Ikut Tuhan. Mereka juga terdiri dari remaja-remaja Melayu (lelaki & perempuan) dan telah menolak kepercayaan kepada Allah. Cara mereka men'declare'kan diri mereka free-thinker adalah dengan cara masing-masing mencuri sebuah 
Al-Quran. Kemudian mereka akan mengadakan upacara yg berasingan. Remaja lelaki akan menghidupkan unggun api dan akan mengelilingi unggun tersebut sambil mengoyak-ngoyakkan helaian al-quran dan dibakar. Mereka juga memasukkan titisan darah mereka kedalam gelas yg telah bercampur dgn darah kambing (kalau tak silap saya). Kemudian minum. Manakala kumpulan perempuan pula, modus operandi utk mengesahkan mereka bukan lagi Islam, ada sedikit kelainan. Remaja perempuan ini akan berbogel sambil mengoyak-ngoyakkan al-quran tersebut dan ditaburkan. Bagi menghina agama suci kita ini, mereka melakukan penzinaan dgn senior lelaki mereka di atas helaian yg koyak tersebut. Mengikut kata Zulkifli, Ketua Puteri kumpulan tersebut telah berjaya diselamatkan dan sekarang dalam peringkat pemulihan. Jabatan Agama Islam dgn kerjasama Perkim masih lagi mencari ahli-ahli yg hanyut itu. 

Saya ingin juga mengambil kesempatan ini untuk berkongsi pengalaman saya sendiri. Saya pernah mempunyai seorang senior ketika belajar di Terengganu dahulu dan menjadi murtad pada tahun pertengahan 80-an.Dia boleh dikatakan rapat dgn saya. Seorg anak cikgu yg berasal dari Muar. Seorg pelajar yg pintar & rajin mengaji Al-Quran. Setelah tamat kursus, 
beliau pernah ditawarkan utk melanjutkan pelajaran ke US atas "Young Lecturer Scheme". Tetapi dihalang oleh ibunya kerana khuatir sesuatu yg tidak baik berlaku. Beliau seorg yg patuh pada perintah org tuanya pun bersetuju. Tidak lama kemudian, kawan saya ini mendpt pekerjaan di sebuah syarikat guaman yg terkenal di Kuala Terengganu. Di sana, bermulalah kisah yg sedih ini. Kawan saya ini telah berkenalan dgn anak tuan punya syarikat guaman ini; sehingga mengheret dia menjadi seorg penganut Kristian. Setelah berkawin di sebuah gereja di Kuala Terengganu, beliau pernah dtg mencari saya; dan terakhir yg saya tahu, dia sudah mempunyai seorang anak perempuan dan menjadi seorg penganut Kristian yg setia; rajin ke gereja dan menghayati Bible . Tujuan saya bukan utk mengaibkan dia, tetapi untuk kita 
jadikan sempadan. 

Kisah Aisyah Bukhari dan kawan saya ini mempunyai persamaan; good religious foundation but got carried away. Missionary agama lain sungguh kuat dari segi bantuan kewangan; sebab itu ia semakin menular sekarang. Dulu, mereka menggunakan issionary mereka dgn cara berbuat baik, mengambil hati, bercinta dan berkahwin. Sekarang, golongan pelajar 
Islam pula yg dijadikan mangsa; kurang pasti cara mereka tackle. Pinta penceramah 
semalam, agar dapat kita sama-sama mengambil ikhtibar dan melakukan sesuatu yg 
terbaik untuk masa depan generasi Islam di Malaysia ini. Bagi yg mampu atau yg sudi menghulurkan sedekah; salurkan niat murni kepada PERKIM atau pihak yg berkenaan kerana bantuan yg diterima tidak mencukupi. 

Monday, 11 March 2013

pemergian seorang insan~

Assalamualaikum..>>hye..

apa khabar semua.cik ani memang lama dah tak tulis entry..
entah lah kenapa,asyik di tangguhkan je kerja ni...
cik ani merasakan kehilangan seorang pendakwah bebas..(USTAZ RUJHAN)

ustaz tu pernah datang sekolah cik ani bagi ceramah..
beliau sangat berbakat dan pandai berfalsafah..serius best..selalu nye kalau ada orang ceramah..mesty terlelap jugak..tapi dengan beliau,,,sangat pandai bernada dan berintonasi..

hanya Al-Fatihah yang dapat dikirim..
semoga beliau di tempat di kalangan para ahli ibadah..:)
insyaAllah

Kata-kata beliau yang cik ani akan ingat  sampai bila-bila

  " Kalau tak dapat yang kita suka,
Sukalah apa yang kita dapat""Jangan sedih jika diri tidak dihargaiTapi menangislah jika diri tidak berharga lagi"

"Hidup ini terlalu singkat,Ia menjadi bertambah singkat.Bila kita banyak membuang masa"

"Hidup ini terlalu singkat Ia menjadi bertambah singkat .bila kita banyak membuang masa"

"Hidup ini terlalu singkat,Malang jika kita penuhkan Dengan sengketa dan airmata"

"Hidup tidak terlalu indah,Kerana disitu terletak Indahnya kehidupan"








Thursday, 7 March 2013



Assalamualaikum>>hye..

ceriakan hidup mu..:D

entry kali ni cik ani nak share perubahan yang cik ani buat dalam sebulan ni..huhu
mungkin agak terlambat tapi alhamdulillah tak terlalu lambat..hehe..
maklum lah,cik ani kan duk hostel 5 tahun,walaupun makan banyak la jugak kat hostel tapi tak de la berat badan naik kat hostel dulu..hampir sebulan jugak cik ani tak exercise kat rumah ni,asyik makan,tidur,online...,,cik ani rasa berat badan naik sangat2..mula2..habis mr google cari maklumat untuk cik ani,cara nak turunkan berat badan..
cik ani pun apa lagi..:D

MISSION START

sekarang berat badan cik ani da turun dan kini normal,sekarang pown cik ani dah selesa bergaul ngan semua orang..hehe..alhamdulillah..:D

niat sihat untuk beribadah kerana Allah..:D

jogging untuk sihat..

berbasikal

Monday, 4 March 2013

Bahaya tidur pagi

Assalamualaikum...

hari ni cik ani nak share ilmu..hehe..
mungkin ni bermanfaat kowt..macam yang kita selalu buat..lepas solat subuh mesti tidur balik kalau tak de kerje kan ..hehe:D
cik ani pown selalu kalu dulu,,sekarang dah tak buat,,memandangkan cik ani da mulakan hidup baru..
tak de la baru sangat kan cuma banyakkan exercise je..tak nak duk umah membesarkan badan je..hehe

ni yang cik ani nak share..:D


BAHAYA TIDUR PAGI

[Pertama] Tidak sesuai dengan petunjuk Al Qur'an dan As Sunnah.

[Kedua] Bukan termasuk akhlak dan kebiasaan para salafush soleh (generasi terbaik umat ini), bahkan merupakan perbuatan yang dibenci.

[Ketiga] Tidak mendapatkan barokah di dalam waktu dan amalannya.

[Keempat] Menyebabkan malas dan tidak bersemangat di sisa harinya.

Maksud dari hal ini dapat dilihat dari perkataan Ibnul Qayyim. Beliau rahimahullah berkata, "Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216). Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah malas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan malas-malasan pula.

[Kelima] Menghambat datangnya rezeki.

Ibnul Qayyim berkata, "Empat hal yang menghambat datangnya rezeki adalah [1] tidur di waktu pagi, [2] sedikit solat, [3] malas-malasan dan [4] berkhianat." (Zaadul Ma’ad, 4/378)

[Keenam] Menyebabkan berbagai penyakit badan, di antaranya adalah melemahkan syahwat. (Zaadul Ma’ad, 4/222)


~testing~

Assalamualaikum>>hye..

agak lama cik ani tak update blog..maaf la busy dan tak de mood sebenarnya..
hari ni cik ani baru free..:D
kalau malam pulak tidur awal sangat..cik ani sekarang tak de mood la nak layan text,call,bbm,twitter&fb..hehe..
tak tahu la kenapa..

semalam cik ani tidur lewat>>huhu..nak tahu kenapa??cik ani siapkan homewark..
hah!!??macam sekolah pulakkan..tu tolong cousin cik ani..
nasib baik mr>google tolong cik ani..hehe..:D
bemanfaat jugak kan..cuma kita yang kena pilih buruk or baik..:P

Alhamdulillah siap dengan sempurna..:D

sorry for this short entry..