There was an error in this gadget

Saturday, 16 March 2013

Good Listener

Assalamualaikum>>hye..
hari ni cik ani nak bagi tips..ceh,,macam hebat je kan..huhu
setiap orang akan ada tempat untuk meluahkan perasaan..tapi mungkin tak semua boleh dikongsikan..
macam cik ani,cik ani lagi suka menjadi pendengar yang baik,daripada meluahkan suruh orang dengar..
cik ani rasa cik ani pendergar yang setia..~perasan*

tips untuk jadi pendengar yang setia

1.Dengar apa yamg ingin disampaikan
ok,nak jadi pendengar yang baik bukan mudah,,kena ada cara jugak kan..jangan kita memaksa supaya orang cerita..tunggu apa yang dia nak cerita..kalau memaksa nampak macam kita terlalu beria..ingat!!kita pendebgar,biar dia selesa dengan kita

2.Eye contact
yang ini penting..jaga eyes contact supaya dia rasa kita betul2 nak dengar masalah dia or cerita dia tu..

3.Jangan banyak tanya
nak jadi pendengar yang baik,tanya boleh tapi jangan terlalu banyak,,nanty orang tua akan rasa serabut..
lagipown,biar je ap yang dia nak cerita..tapi jangan la senyap je,bagi respon yang sederhana supaya dia rasa dihargai..

4.respon yang lebih
yang ni bahaya..kalau nak jadi pendengar yang baik,jangan lah dia stop sekejap kita terus cerita pasal kita pulak..contohnye.."awak tak pe la,saya kan lagi teruk pada awk"..kita nak dengar atau dia yang dengar cerita kita..faham lah disitu..

5.Riak muka
kalau kita rasa macam tak suka yang dia cerita,senyum je,,tak susah kan..jangan sesekali buat riak muka yang mintak pelempang dan yang menyakitkan hati..


cik ani rasa cukup enty short word kali ni..panjang lah pulak..tapi puas hati..kepada yang tak suka entry ni maaf,,ni semua berdasarkan pengalaman..

Faham lah situasi orang untuk orang memahami kita...

Hormat lah orang,untuk kita dihormati..

mintak maaf salah silap~hanya mampu menaip apa yang terlintas difikiran ini,,,hasrat hati untuk menjadi seorang yang memberi manfaat kepada orang lain..:D




1 comment:

Mar Haini Abdul Rahim said...

akak suka kawan dgn pendengar yg baik, sbb akak jenis suka bercerita,.. hihi. dan insyaAllah akak jgk suka menjadi pendengar, lg2 pd yg ada masalah :)