There was an error in this gadget

Wednesday, 29 May 2013

Ustaz Azhar Idrus (UAI)



SIAPA USTAZ AZHAR IDRUS? Biodata PENUH Dan Kisah Sebelum Bergelar Pendakwah | Ustaz Azhar Idrus, penceramah dari Terengganu yang semakin mendapat tempat di hati masyarakat khususnya remaja. Setiap kali beliau berceramah, tidak kira dimana, ribuan yang hadir.




Kehangatan Facebook juga sedikit sebanyak “mempopularkan” Ustaz ini dengan setiap kata-kata nasihat dan penjelasan berkenaan agama darinya dikongsikan secara viral dan tidak pernah putus. Dulu pernah ada satu rancangan Ustaz Azhar Idrus di Astro iaitu Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus. Tapi atas sebab2 tertentu, rancangan ini telah diberhentikan siarannya.. huhuhhuhuh. yang tinggal cumalah FanPage Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus (original) saja. JOM LIKE PAGE UAI ( @[195600903791298:274:Ustaz Azhar Idrus ( Original )] 

Dahulunya Ustaz seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu “band boy”. Dan sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium. Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz menarik diri kerana tujuanya hanya suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor. Mungkin ramai yang mengenali Ustaz Azhar Idrus ni, seorang Ustaz yang terkenal buat masa ini terutama di kalangan anak-anak muda..

Setiap kali ceramah atau kuliahnya mesti penuh dengan jemaah yang hadir.. Tapi mungkin ramai yang tak tahu bagaimanakah kehidupan Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz? Apakah yang dilakukannya? mari baca sedikit sebanyak kisah Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz yang dipetik dari Facebook. Ustaz yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada tahun 1980an. Dan menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan. Dan ada juga yang meminta Ustaz untuk merasmikan program berbasikal.

Ustaz Azhar pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas berkahwin seminggu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan berhenti kerja dan bekerja sebagai mencanting batik dan ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh.

Tiada alasan baginya hujan dan ribut. Beliau yang pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Perubahan diri Ustaz kearah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama kerana kawan baiknya seorang ketua “Punk” menghilang diri selama 5 tahun dan apabila muncul kembali kawannya ini satu perubahan yang amat ketara daripada pemakaian dan tingkahlakunya. Tahulah Ustaz bahawa kawannya ini belajar di Patani. Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga.

 

Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga. Berikut adalah butiran biodata mengenai beliau yang ditemui di beberapa blog.

# Bersekolah di Sekolah Inggeris Sultan Sulaiman Kuala Terengganu hingga Tingkatan 6.
# Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985
# Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
# Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun.
# Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.


Biodata Penuh:


Nama:
Ustaz Azhar Bin Idrus

Tarikh Lahir:
12 Februari 1964

Berasal:
Ladang, Kuala Terengganu, Terengganu

Hobi :
Mengembara (taakulan penulis) dan fotografi Alam Hidupan.

Pendidikan :
1.Sekolah Rendah Hj. Mohd Sharif, Alor Setar, Kedah.
2.Sekolah Menengah Darulaman Alor Setar, Kedah. (Tingkatan 1 dan 2)
3.Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu (Tingkatan 3 hingga 6)
4. Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
5.Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun

Pengalaman :
1. Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985, benda lagho kata beliau.
2. Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.
3. Mula mengajar (hanya menyampaikan yang sekdar tahu sahaja, kate beliau) di surau ladang, kampungnya

Isteri :
1. Rogayah Binti sulong, Johan Qariah Tilawah Al-Quran Kebangsaan 1978 (42 Tahun)
2. Wan Halimatun Nisa’ Binti Wan Mohd Nor (26 Tahun)
3. Izyan 

Anak :
1.Nur Madihah Asyiqin (20 tahun)
2.Nur Farhah (19 tahun)
3.Mohd Faqihuddin (18 Tahun)
4.Mohd Zuhaili (16 tahun)
5.Ikhwan Najmi (14 tahun)
6.Khairul Mukmin (7 tahun)
7.Rasydan (6 tahun)

Sehingga hari ini, nama Ustaz Azhar Idrus atau lebih mesra sebagai UAI amat disenangi oleh ramai orang terutamanya golongan remaja yang majoritinya mula memahami Islam dengan lebih mendalam selepas mengenali UAI samaada secara bertemu empat mata mahupun sekadar membuat rujukan dari pelbagai ilmu yang disampaikan melalui Youtube, Facebook dan sebagainya. Ustaz Azhar Idrus sangat mesra dan rapat kepada golongan blogger yang menjadikan UAI benar-benar seorang Ustaz yang terbuka mindanya serta celik IT.



Ustaz Azhar Idrus juga amat aktif dalam membantu mereka yang memerlukan pemahaman dan penjelasan tentang kemusykilan soal agama melalui Facebook Page miliknya, Ustaz Azhar Idrus (Original)

Apapun sudah menjadi resmi alam, tak semua manusia akhir zaman ini terutamanya para Ilmuan Islam (Alim) disenangi oleh semua orang. Sering sahaja kata-kata UAI disalah-ertikan dan sentiasa mencari jalan untuk memutarbelit apa yang disampaikan UAI untuk melihatkan UAI sebagai seorang yang sesat. Kepada yang aktif bersifat begini, hentikanlah. Ianya jelas tidak akan mendatangkan kebaikan kepada anda. Jika tidak suka, anda simpanlah dalam hati. Usah bawa orang lain ke gaung kebencian penuh kehitaman anda.
 

Assalamualaikum
entri kali ni nak buat review pasal seorang pendakwah yang cik ani kagumi..hehe
hah!ni hasilnya..

SIAPA USTAZ AZHAR IDRUS? Biodata PENUH Dan Kisah Sebelum Bergelar Pendakwah | Ustaz Azhar Idrus, penceramah dari Terengganu yang semakin mendapat tempat di hati masyarakat khususnya remaja. Setiap kali beliau berceramah, tidak kira dimana, ribuan yang hadir.




Kehangatan Facebook juga sedikit sebanyak “mempopularkan” Ustaz ini dengan setiap kata-kata nasihat dan penjelasan berkenaan agama darinya dikongsikan secara viral dan tidak pernah putus. Dulu pernah ada satu rancangan Ustaz Azhar Idrus di Astro iaitu Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus. Tapi atas sebab2 tertentu, rancangan ini telah diberhentikan siarannya.. huhuhhuhuh. yang tinggal cumalah FanPage Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus (original) saja. JOM LIKE PAGE UAI (Ustaz Azhar Idrus ( Original )

Dahulunya Ustaz seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu “band boy”. Dan sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium. Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz menarik diri kerana tujuanya hanya suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor. Mungkin ramai yang mengenali Ustaz Azhar Idrus ni, seorang Ustaz yang terkenal buat masa ini terutama di kalangan anak-anak muda..

Setiap kali ceramah atau kuliahnya mesti penuh dengan jemaah yang hadir.. Tapi mungkin ramai yang tak tahu bagaimanakah kehidupan Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz? Apakah yang dilakukannya? mari baca sedikit sebanyak kisah Ustaz Azhar Idrus sebelum bergelar Ustaz yang dipetik dari Facebook. Ustaz yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada tahun 1980an. Dan menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan. Dan ada juga yang meminta Ustaz untuk merasmikan program berbasikal.

Ustaz Azhar pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas berkahwin seminggu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan berhenti kerja dan bekerja sebagai mencanting batik dan ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh.

Tiada alasan baginya hujan dan ribut. Beliau yang pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Perubahan diri Ustaz kearah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama kerana kawan baiknya seorang ketua “Punk” menghilang diri selama 5 tahun dan apabila muncul kembali kawannya ini satu perubahan yang amat ketara daripada pemakaian dan tingkahlakunya. Tahulah Ustaz bahawa kawannya ini belajar di Patani. Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga.



Apabila melihat kehebatan kawannya ini, timbul rasa ingin menjadi sepertinya juga. Berikut adalah butiran biodata mengenai beliau yang ditemui di beberapa blog.

# Bersekolah di Sekolah Inggeris Sultan Sulaiman Kuala Terengganu hingga Tingkatan 6.
# Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985
# Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
# Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun.
# Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.


Biodata Penuh:


Nama:
Ustaz Azhar Bin Idrus

Tarikh Lahir:
12 Februari 1964

Berasal:
Ladang, Kuala Terengganu, Terengganu

Hobi :
Mengembara (taakulan penulis) dan fotografi Alam Hidupan.

Pendidikan :
1.Sekolah Rendah Hj. Mohd Sharif, Alor Setar, Kedah.
2.Sekolah Menengah Darulaman Alor Setar, Kedah. (Tingkatan 1 dan 2)
3.Sekolah Menengah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu (Tingkatan 3 hingga 6)
4. Mulai belajar agama sekitar tahun 1990.
5.Belajar secara talaqqi lebih kurang dengan lapan orang guru dalam tempoh 12 tahun

Pengalaman :
1. Pernah menjadi seorang guru muzik pada tahun 1985, benda lagho kata beliau.
2. Antara guru beliau ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai.
3. Mula mengajar (hanya menyampaikan yang sekdar tahu sahaja, kate beliau) di surau ladang, kampungnya

Isteri :
1. Rogayah Binti sulong, Johan Qariah Tilawah Al-Quran Kebangsaan 1978 (42 Tahun)
2. Wan Halimatun Nisa’ Binti Wan Mohd Nor (26 Tahun)
3. Izyan

Anak :
1.Nur Madihah Asyiqin (20 tahun)
2.Nur Farhah (19 tahun)
3.Mohd Faqihuddin (18 Tahun)
4.Mohd Zuhaili (16 tahun)
5.Ikhwan Najmi (14 tahun)
6.Khairul Mukmin (7 tahun)
7.Rasydan (6 tahun)

Sehingga hari ini, nama Ustaz Azhar Idrus atau lebih mesra sebagai UAI amat disenangi oleh ramai orang terutamanya golongan remaja yang majoritinya mula memahami Islam dengan lebih mendalam selepas mengenali UAI samaada secara bertemu empat mata mahupun sekadar membuat rujukan dari pelbagai ilmu yang disampaikan melalui Youtube, Facebook dan sebagainya. Ustaz Azhar Idrus sangat mesra dan rapat kepada golongan blogger yang menjadikan UAI benar-benar seorang Ustaz yang terbuka mindanya serta celik IT.



Ustaz Azhar Idrus juga amat aktif dalam membantu mereka yang memerlukan pemahaman dan penjelasan tentang kemusykilan soal agama melalui Facebook Page miliknya, Ustaz Azhar Idrus (Original)

Apapun sudah menjadi resmi alam, tak semua manusia akhir zaman ini terutamanya para Ilmuan Islam (Alim) disenangi oleh semua orang. Sering sahaja kata-kata UAI disalah-ertikan dan sentiasa mencari jalan untuk memutarbelit apa yang disampaikan UAI untuk melihatkan UAI sebagai seorang yang sesat. Kepada yang aktif bersifat begini, hentikanlah. Ianya jelas tidak akan mendatangkan kebaikan kepada anda. Jika tidak suka, anda simpanlah dalam hati. Usah bawa orang lain ke gaung kebencian penuh kehitaman anda.

Munafik

Assalamualaikum
apa khabar semua pembaca-pembaca yang mulia dan baik..semoga anda semua dirahmati oleh Allah dalam semua perkara yang dilakukan..
terima kasih kerana sudi menjenguk di blog cik ani..
hah!tengok tajuk tu MUNAFIK.

hari ni cik ani nak berkongsi apa munafik ni..kita selalu dengar kan,,ustaz-ustaz selalu pesan,jangan jadi orang munafik..orang munafik amat dibenci oleh Allah S.W.T

MAKNA 

bahasa>orang yang menyembunyikan perkara atau maksud sebenar
syarak>seseorang yang tidak menzahirkan kekufuran dengan cara menyembunyikan didalam hati

Kebiasaannya orang munafik ini bersifat talam dua muka dengan berpura-pura mengikut segala ajaran islam dan mengaku mereka ialah seorang islam tetapi didalam hatinya tidak dapat menerima ajaran yang suci ini..

TANDA SESEORANG ITU MENJADI MUNAFIK:

1. Iman tidak tetap dan menjadi tidak teguh
orang yang sebegini dapatlah diibaratkan seperti lalang diman ia terlalu mudah mengikut arah tiupan angin.
orang yang tidak teguh iman nya sentiasa berubah-ubah mengikut keadaan.Mereka sangat mudah terikut-ikut dan terpengaruh dengan persekitaran.

2. Tindak-tanduk yang sentiasa berubah
orang munafik dapatlah diibaratkan sebagai pelakon yang hebat.ketika dia bersama orang yang sedang beribadat,ia akan turut sama melakukan ibadat tersebut walaupun hatinya terlalu susah untuk menerimanya.
sebaliknya yang terjadi apabila dia tidak dilihat dikhalayak,dia akan mengikut kata hatinya dengan tidak melakukan ibadat.

3. Tidak tetap kata
Dia sentiasa mengubah pendiriannya.sewaktu bersama dengan orang mukmin lainnya,akan memuji-muji islam dan meyatakan ketaatannya terhadap ajaran tersebut tetapi dibelakang orang mukmin,secara senyap,dia akan menghina islam.

4. Sentiasa mengharapkan kebaikannya dibalas 
jika dia melakukan kebaikan dan berbuat jasa,dia akan mengharapkan kebaikan itu dibalas dengan balasan yang setimpal seperti wang ringgit atau pangkat.

5. jiwanya tidak tenteram
dia akan sentiasa resah dan gelisah kerana terpaksa bersikaop berpura-pura dihadapan orang ramai dan tidak dapat melaksanakan hasrat hati

6. Menjadikan dunia sebagai matlamat hidup
mereka hanya menjadikan dunia sebagai tujuan utama dan terlalu cintakan kebendaan .Akhirat bagi orang munafik adalah satu mitos dan khayalan.

"bayangkanlah betapa hinanya jika golongan dalam golongan munafik ini kerana segala-galanya penuh dengan kepura-puraan .Lagi pula,balasan diakhirat amat berat"

Allah S.W.T berfirman:

maksudnya:Sesungguhnya orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang paling bawah sekali        dalam neraka.

Alhamdulillah..done this entry..terima kasih kerana sudi membaca..moga kita mendapat manfaatnya..
renung-renungkan dan selamat beramal..
cik ani harap,kita semua tak tergolong dalam golongan ini...
moga coretan cik ani ini dapat memberi kesedaran kepada kita semua dan seterusnya mari lah kita muhasabah diri..



maaf,diri ini tidak sempurna.. :))
andai terkasar bahasa..mohon dimaafkan  :D





Tuesday, 28 May 2013

Suami Takut Bini




Assalamualaikum..

entri kali ni cik ani bawa tajuk yang agak dewasa..hehe..untuk orang yang dah kawin kata kan..
cik Ani lambat lagi nak kawin.tapi untuk pengalaman dan memberi pendapat,tak salah rasanya untuk menulis tajuk yang agak sensitifkan..
sebenarnya,cik ani timbul idea untuk menulis entri yang bertajuk ni sebabnya pernah berlaku depan mata..terutamanya kalau waktu raya or ada kenduri apa-apa,cik Ani boleh la tengok gelagat-gelagat sepupu cik ani ..hahahaha..

Mula-mula,cik ani merasakan sesuatu kebiasaan kalau mintak tolong suami ambik apa-apa or tolong jagakan anak..
tapi agak keterlaluan apabila tinggi suara dengan suami,buat mimik muka yang nampak sangat menyampah..
kalau aku jadi suami,,malu nye lah bila isteri buat macam tu..hehe..kesian sangat :(
suami ni sangat sabar,,ikut je,,tak nak bergaduh kan..biarkan je...

cik Ani tak pandai sangat nak describe lebih-lebih ni..cukup la sampai disini saja untuk entri kali ini

#untuk isteri diluar sana,nasihat cik ani:
>jaga lah adab dengan suami
>jangan malukan suami anda
>jaga maruah suami anda

sesungguhnya,syurga seorang isteri adalah dibawah tapak kaki suami..
taatilah suami mu selagi tidak melanggar batasan agama ..:))

##aku hanya insan  biasa##
maaf kalau ada salah silap



kepentingan join segmen..

Assalamualaikum..

hye ..:D

tengok tajuk cik ani tu,,hehe,kepentingan join segmen giveaway,contents,bloglist dan sebagainya..

sejak kebelakangan ni cik ani memang addicted sangat dengan join segmen ni..hehe.
dulu,sebelum ni ada jugak kawan tag tapi tak faham la..untuk apa,,
sebenarnya join benda macam ni adalah untuk tambah kenalan dan followers selain beramah mesra dengan blogger lain kan..
Ada jugak segmen yang menjanjikan hadiah tapi cik ani tak berharap sangat pown..sekadar mencari pengalaman dalam dunia blog ni je..
bagi pendapat cik ani jugak kan,,kalau kita join benda-benda macam ni,kita memberi support kepada blogger yang menganjurkan dan mengadakan segmen ni...
Jadi,apa salah nya meluangkan masa untuk join segmen kan..

#jangan sombong sangat,nanty kalau kita buat segmen tak ada orang nak join pulak kang#
hehe..:D

SEGMEN : Jom Blogwalking bersama Cik Bintang




                                                                   jom join?tekan sini


Monday, 27 May 2013

Positive thinking

Assalamualaikum..
apa khabar semua pembaca yang sudi menjenguk..hehe.
jutaan terima kasih didahulukan..nak bagi hadiah pown susah..
hari ni cik ani nak menulis entri yang bertajak POSITIVE THINKING..

cik ani tetiba terfikir tajuk ni sebabnya ayah cik ani selalu suruh berfikiran positif..
my father acually my inspiration..
cik ani seorang yang sangat cepat stress,dan selalu memikirkan sesuatu perkara kecik adalah perkara yang besar..
oh!mengapakah begitu?
cik ani cuba kawal dan selalu kawal..
jadi salah satu cara adalah dengan berfikiran positif... :))

Manfaat Berfikiran positif..yang cik ani rasakan sepanjang prosese mengawal emosi ini :D

> cik ani merasakan sesuatu perkara yang hadir sama ada cik ani suka ataupun tidak adalah daripada Allah..kenapa nak stress sangat kan??just follow the flow lah kan..hehe

>cik ani lebih tenang kini lepas selalu berfikiran positif..All is well..

>perasaan malu cik ani melakukan kebaikan semakin berkurang,contohnya,cik ani selalu fikir pandangan orang lain terhadap cik ani waktu mula-mula join kelas mengaji orang tua..hehe..memang semua orang tua..demi ilmu,sanggup ku tempuhi..

:::dulu kan cik ani selalu jugak akan berpra sangka buruk atas sesuatu atau seseorang,menjadi lumrah kan..hehe..hampir semua orang macam tu kan...

tapi kini,alhamdulillah..i try to change it and made all thing is right..

Firman Allah S.W.T. bermaksud
“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhi kebanyakan prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa. Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Apakah salah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Tentu kamu tidak menyukainya. Dan bertakwalah kepada ALLAH. Sesungguhnya ALLAH Maha Penerima Taubat lagi Maha Mengasihani” (Surah Al-Hujurat ayat 12).


cik ani rasa,,sampai disini saja entri cik ani for this time..:))


think positive for better life~





" Suprise & Awesome Giveaway by SN "

                                                                             
MEGA GIVEAWAY 
" SUPRISE & AWESOME GIVEAWAY BY SN " 


CLICK BANNER !


PRIZES :
 Peplum Lace Kurung, Jubah Dress, CTAC bag, Tudung/shawl ,Baucer discount, top up
cash, button bagde, Sabun GLuta 3 layer, jam moustache, anak tudung bawal berwarna
keychain felt craft, brooch felt,  shiseido black mask, broochquilling bookmark, Dress Labuh,
 Blouse, keychain Domokun, etude house styling eyeliner & tomatox, Gift dari Utara ,
1 unit mug PUTIH bercetak BERNILai RM27 (Sem)/RM32 (sbh/srwk), bookmark , coklat oreo



SAYA TAG : 
a) ................................................
b) ................................................







Sunday, 26 May 2013

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2





Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.





.

Ustaz Azhar Idrus

Assalamualaikum..

hari ni entry ni bertaajuk ustaz Azhar Idrus..
aik,jangan salah sangka..
bukan gosip-gosip liar ye..cik ani ni bukan wartawan yep..hehe
disebabkan ustaz ni merupakan idola cik ani yang terbaru,semangat untuk memgetahui tentang beliau sangat tinggi..
cik ani sangat mengangumi beliau keran ilmu agama yang dimiliki dan yang paling cik ani suka dan tertari waktu beliau menjawab soalan-soalan yang diutarakan dengan spontan,beserta hadis dan kupasan yang menarik dan amat difahami..
alhamdulillah..
semoga semakin ramai yang anak muda boleh menjadi pendakwah..:D

okay,,semalam ustaz Azhar selamat bernikah lagi satu..hehe..
dan sekarang beliau mempunyai 3 isteri..
syabas ustaz kerana menghidupkan sunnah Rasulullah..


ohartis-ustaz-azhar-idrus-nikah-lagi-1
ohartis-ustaz-azhar-idrus-nikah-lagi-2

 (26 May 2013), dikhabarkan Ustaz Azhar baru sahaja menikahi seorang gadis bernama Izyan berusia 27 tahun sebagai isteri ke-3 nya.
Dikhabarkan, gadis bernama Izyan yang dinikahi Ustaz Azhar Idrus (UAI) ini adalah anak saudara kepada Tuan Hj. Omar bin Tahar iaitu Ketua Cawangan Keramat Permai AU1, Hulu Klang, Gombak. 
 Kalau dah mampu zahir batin serta mendapat kerelaan para isteri kerana Allah, kenapa tidak bukan? 

tahniah ustaz!!
Assalamualaikum..
entry kali ni cik ani nak share sikit mengenai sejarah ukur tanah..
memang corse tak famous kan dalam kalangan masyarakat keculai kalau orang tu betul2  dalam bidang ni..hehe..
disebabkan cik ani nekad untuk menceburi dalam bidang ni..semua mengenai nya..i need to know
bak kata orang..
TAK KENAL MAKA TAK CINTA




SEJARAH BERMULANYA UKUR TANAH

Pada zaman dahulu kala ketika itu tak ada lagi teknologi dan kaedah moden untuk kerja ukur mengukur ni, alkisahnya di negeri Mesir kuno ada seorang petani dimana kebun tanamannya terletak di tepi Sungai Nil. Pada setiap kali turunnya hujan lebat maka air sungai itu akan melimpah dan terjadi banjir. Banjir yg sebegini adalah biasa dan bagus buat menyuburkan tanahnya secara semulajadi. Akan tetapi yang membuatkan petani ini merasa sedikit kecewa adalah kerana pada setiap kali selepas air sungai itu surut semula, dirasakannya tanahnya mengecil sedikit demi sedikit. Dari sinilah timbul idea bagaimana caranya dia nak memastikan yg tanahnya masih dalam keadaan asal. Jadi dia pun mencari 4 batang kayu lurus yg panjang lalu di pacak pada 4 penjuru tanahnya termasuklah 2 yg ada di tepi sungai. Sampai skrg pun kayu ini masih digunakan dalam proses ukur tanah dan dinamakan kayu pancang.

Pendek cerita selepas hujan lebat dan banjir yg seterusnya, didapatinya 2 pancang yg di tepi sungai tersebut masih lagi terpacak tetapi tempatnya tidak lagi di tepi sungai. Sekarang kayu pancang tersebut telah berada di dalam sungai pula kira-kira 2-3 langkah dari tepi sungai. Maka tahulah petani tersebut yg tanahnya telah mengecil kerana proses penghakisan tanah akibat banjir tadi. Jadi dia pun membuat benteng tinggi di tepi sungai tersebut dan dibuat parit supaya air sungai itu dapat masuk dan keluar tanpa menghakis tanahnya lagi. Nah dari sinilah ilmu dan teknologi ukur tanah mula berkembang sampailah ke hari ini.

mencuba sesuatu yang tak pernah terfikir

Assalamualaikum...

kepada semua pembaca cik ani..maaf sangat jika blog cik ani tak memberi banyak manfaat kepada anda semua...hehe
cik ani hanya insan biasa..cuba menjadi orang terbaik dalam hidup ini..:D

okay..tengok tajuk tu..
18 mei 2013,cik ani excited sangat dapat result upu..:D
corse diploma ukur tanah,kat UTM

cik ani pown dapat tawaran matrik kat kedah,changlun..
macam biasalah,semua lepasan spm wajib mengalami masalah ni..
keconfusesan melanda diri dan jiwa..argh!!
so,istikharah is the best way..
memang ramai yang cakap better pergi matrik
ada cakap pulak..ambik je la diploma tu

 selepas istikharah..cik ani rasa memang diploma kat UTM lah pilihan hati dan insyaAllah ia terbaik untuk cik ani..

:::doakan cik ani berjaya dalam hidup::

#thanks kepada semua yang sanggup membaca entry ni..:D

Thursday, 16 May 2013

Cik Ani kembali~

Assalamualaikum

I'm back...
apa khabar semua yang membaca!!!..
memang terlalu lama tak meng-update blog kerana...
bukan sibuk sebenarnya tetapi kerana kemalasan yang melingkari perasaan ini..
terlalu banyak yang nak di share kan...so,hari ni cik ani akan memenuhkan entry selagi mampu..

#stop< untuk muqaddimah je ni!