There was an error in this gadget

Thursday, 25 July 2013

Kuasa

Assalamualaikum.. dan salam sejahtera..
entry cik ani untuk short word kali ni pulak ialah kuasa. . .
semua orang tahu..apa itu kuasa..
kuasa sangat meluas.. entry kali ni cik ani nak mencoretkan idea tentang kuasa yang ada pada kita yang boleh mengerakkan orang untuk sesuatu atau memenuhi kehendak kita..
faham kan maksud cik ani..??
kalau kita berkuasa..apa yang kita arahkan semuanya akan berlaku..
tapi ingat semuanya dengan izin Allah..
bila kita dah berkuada..tu depends pada kita pulak untuk mengarahkan sesuatu kearah kebaikan atau sebaliknya..huhu..
bagi pendapat cik ani lah...apabila kita meneliti sejarah..apabila islam berkuasa dalam sesuatu kawasan..insyaAllah..semua masyarakat atau komuniti akan aman walaupun komuniti tersebut terdiri daripada orang bukan islam jugak..tapi lihatlah pulak,bila orang bukan islam berkuasa,mesti orang islam akan ditindas!!!
kenapa kah ini berlaku??
jawapannya amat mudah : apabila islam memerintah ia akan menggunakan panduan yang telah ditetapkan dalam islam itu sendiri sebagai contoh zaman Rasullullah yang mempunyai piagam Madinah yang perlembangaan nya amat telus dan terbaik kerana ianya berlandaskan Alquran dan sentiasa meletakkan Allah yang utama  :D

No comments: