There was an error in this gadget

Friday, 17 October 2014

Dracula Untold

Assalamualaikum semua . .
cik Ani nak update cerita yang gempak dan panas dipawagam baru-baru ni . .hmmmm
Nah baca ulasannya ~~

Melihat cerita Dracula Untold memang benar mencabar
begitu dashyat putar belit Hollywood dalam mengggelapkan Sultan Al Fateh dalam filem ini
sekarang mudah sahaja nak mengubah sejarah
buat saja movies, masukkan elemen love sikit supaya penonton mudah cair
( kalau buat buku orang tak baca, kalau buat movies, genre action pula, confirm marketing lebih meluas)
(delegasi ialah orang tidak boleh dibunuh walaupun dalam perang sekalipun, kalau bunuh, itulah jenayah paling terbesar waktu ketika dahulu)
nah
Sultan Muhammad Al Fatih, sultan yang terbaik menurut sabda Nabi
pembuka Kota Constantiinople
Di mana strategi beliau merupakan strategi perang paling terbaik di dunia
Penawanan dibuat secara aman
(Tapi seperti biasa, kebanyakan dokumentari dan buku sejarah Bharat kata tentera alfateh telah membakar, membunuh,menyembelih dan merogol rakyat jelata selama 3 hari 3 malam)
seorang pembuli, berlagak, dan gila kuasa dalam filem ini!
Ia, sememangnya sejarah merakamkan Turki Uthmaniyah mengambil anak anak Kristian sebagai ahli
tetapi tujuan Sultan mengambil anak anak Kristian, ialah golongan ini tidak ada kepentingan pollitik ataupun mana mana hubungan dalam pimpinan negara
ini memastikan tidak berlaku "coup-de-etat" di kalangan tentera Janissari terhadap kerajaan
direkodkan ibu bapa Kristian merebut merebut menghantar anak mereka ke Jannisari kerana mereka akan mendapat paling terbaik oleh negara
semua percuma
"Polisi Turki Utmaniyah antara paling baik kepada golongan Kristian berbanding kerajaan sebelumnya seperti Byzatine dan Roman"
Lakonan Dominic sebagai Sultan Mehmet agak tidak sesuai
( nama pun cerita kait sejarah kan, mestilah buat betul betul ikut karakter,orang dalam bidang lakonan mesti lagi sangat tekankan benda ini)
ia lebih segak dan hensem kot
badan sasa
tidak gemuk
saya akui
menghitamkan zaman kerajaan Turki Uthmaniyah pada era kegemilangannya
dan memutihkan Vlad The Impaler yang sangat kejam dan seorang pembunuh
tetapi dari segi manusiawi!
apapun
kelemahan kita orang islam juga ada
filem Malaysia masih di tahap memalukan
Dari Mamak Cupcake, Rindu Awok 101%,movies races races. mat rempit jadi contoh, hantu terlompat, hantu puyong, tak habis filem tahyul yang tidak membina penonton
membuat movies ini bukannya ilmu sejarah datang dengan tiba tiba
semuanya dengan kajian dan bacaan
maksud saya bukan lagi filem filem cinta islamik
TAMBAHAN
alaaa, come on la wey, movies je kot
yang overeacting sangat ni kenapa?
movies untuk entertaiment je la
kata kita gila, kejam, pencuri, perogol
lepas tu siap sokong lagi Vlad sebagai hero
terus comment seperti expert dalam sejarah ketamadunan Turki
hiburan lagi kah?
sensitiviti kepada sejarah hanya pada mereka yang tahu kepentingannya

tunjukkan sisi Vlad the Impaler yang sangat baik sampai sanggup korbankan diri kerana rakyatnya
manakala Turki Uthmaniyah dimainkan sebagai kerajaan yang sangat kejam dan gila kuasa
mereka tidak pula menunjukkan bagaimana Vlad The Impaler membunuh delegasi Turki dengan mengetuk paku ke dalam kepalanya
mereka tidak tunjukkan penyembilan beramai ramai umat islam seramai 300,000 ribu orang di Wallachia oleh Vlad
mereka tak tunjukkan pula memotong payudara wanita dan penderaan seksual terhadap muslimah muslimah Islam oleh Vlad
mereka tidak pula menunjukkan orang miskin direbus hidup oleh Vlad
mereka tak pula tunjukan yang Vlad pernah meracun sungai Danube
tetapi dalam filem
sekarang
Malah Sultan Mehmet digelar sebaik baik raja menurut hadis nabi
tapi sudah dianggap dunia sebagai
Jannisari, kumpulan tentera komando elit pada Turki Uthmaniyah juga tidak terlepas dari fitnah ini
Iya, dalam satu sudut nampak seperti oppress
Malah pengambilan bukannya sekejam digambarkan dalam filem ini
Mereka akan belajar secara percuma, disekolah percuma, makanan diberi percuma
siap ada ibu bapa yang menyamar jadi Kristian lagi semata mata ingin menghantar anak mereka untuk menyertai Jannisari!!
mana tidaknya
Kata sejarawan Georgiades Arnakis
Satu lagi
Kalau kita ihat lukisan Gentile Bellini yang melukis muka Mehmet Al Fateh 
sebab sultan sultan di Turki Utmaniyah waktu itu sangat dijaga rutin hidupnya dan pemakanannya oleh pakar pakar nutrisi sentiasa supaya tampak segak dan tampan
mereka tinggi
bila musuh melihat sahaja sudah kagum dan gerun
iya dalam durasi 92 minit sememangnya waktu yang sangat singkat untuk menceritakan sebuah tamadun yang bertahan lebih 600 tahun lamanya
Saya juga tidak memaksumkan kerajaan Turki Uthmaniyah dan membuat kesimpulan bahawa tamadun ini tidak mempunyai sisi sisi gelap yang boleh diambil iktibar
banyak juga
tetapi
adalah tindakan kurang adil bukan sahaja sebagai sejarawan
lihat saja mereka
moga sinar kebangkitan filem filem Melayu dapat dipelopori seperti MrTheAllShared dan Hamasah Syabab yang akan memenuhi vakum kekosongan filem filem berkualiti dari tempatan mahupun dari dunia islam
tiba masanya kita pula menyebarkan propanganda melalui filem!
tetapi filem sejarah islam kita!
--------------------------------------
yes, it just a movies.
cuba bayangkan perkara sama kepada kita. contohnya. ada orang hasilkan movies tentang kisah kita, semua hampir sama, dari tempat lakonan guna rumah kita, nama guna nama sebenar, mak ayah kita guna nama yang sebenar juga. tetapi, filem ni habis semua totally menghina kita, family kita, imej kita....
tuan masih anggap itu hiburan lagi ka?
integriti menceritakan sejarah perlu dijaga
anda mungkin rasa ini hiburan, pergi baca comment di youtube oleh non muslim di europe di dracula untold review
baca apa mereka kata tentang turki uthmaniyah sekarang
oppressor, kejam, melampau,barbaric
lihat satu dua movies tentang sejarah Turki
sudah ramai yang dah percaya dek kekurangan ilmu tentang sejarah sebenar dari cerita ini
sekarang 

Terima kasih yang sudi membaca ^^

No comments: